Przepis na houskowe knedliki, wg. - Robert Makłowicz, "CK kuchnia", Prószyński i S-ka w 1994
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 czerstwe bułki
- 2,5 dag masła
- jajko
- szklanka wody mineralnej, mocno gazowanej
- odrobina proszku do pieczenia
- sól
Czerstwe bułki ocieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy na maśle. Przesianą mąkę mieszamy z wodą sodową, roztrzepanym jajkiem, proszkiem do pieczenia i solą do czasu aż zacznie odchodzić od łyżki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Następnie dodajemy bułkę i mieszamy, po czym oprószamy mąką, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. No tym czasie z ciasta formujemy podłużny, walcowaty knedlik i wkładamy go do dużego garnka (tak dużego, aby się zmieścił) z wrzącą wodą. Gotujemy około 30 minut, po kwadransie przewracając go na drugą stronę. Łyżką, a nie ręką! Po ugotowaniu, wyciągamy, nakłuwamy kilka razy widelcem i kroimy w plastry i podajemy.
Gazowana woda ma pomóc ciastu się spulchnić. Niektóre źródła podają, że zamiast proszku do pieczenia można dać odrobinę drożdży rozpuszczonych w mleku, oraz mleko zamiast wody. Czasem przepisy podają tylko żółtko, zamiast całego jajka i trzy bułki zamiast dwóch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz